Lékárna Horní Lideč  Horní Lideč
571 424 470

Novoroční předsevzetí 2018: Budu pečovat o své zdraví!

06.02.2018

Není častějšího termínu pro nové začátky než první den nového roku. Je už tradicí, že si s novým letopočtem lidé dají jedno či dvě předsevzetí. A podle psychologů je to v pořádku. Mezi nejpopulárnější novoroční předsevzetí patří ta, která se týkají našeho zdraví: začnu se víc hýbat a zhubnu, nebudu kouřit a pít alkohol, budu jíst zdravěji…


Dáme si rybu

Konzumace ryb v ČRKdyž už jsme u jídelníčku, v rámci plánovaných změn ve stravovacích návycích by se mělo objevit i pravidelné zařazení ryb. Jsou důležitým zdrojem vitaminu D, ale i dalších zdraví prospěšných látek, například esenciálních omega-3 mastných kyselin, jódu (u mořských ryb) nebo selenu. Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA jsou stavebními kameny všech buněk v lidském těle. Mají pozitivní vliv na činnost srdce, mozku a zraku. Získáváme je pouze ze stravy, a to převážně z tučných ryb, jako je losos nebo makrela. Maso tučných mořských ryb obsahuje 5-45 µg vitaminu D3/100 g jedlého podílu. Ještě lépe jsou na tom játra tučných mořských ryb, které mohou průměrně obsahovat až 3 mg vitaminu D3/100 g u halibuta nebo asi 1,5 mg /100 g u makrely. Na talířích české populace jsou ale ryby spíše ojedinělou záležitostí, průměrný Čech konzumuje podle výzkumů SZÚ jen 1/4 doporučovaného množství ryb. Obsah vitaminu D a omega-3 v rybách navíc ovlivňuje řada dalších faktorů: druh ryby, místo, kde žije, jaké jsou její zdroje potravy aj. A upřímně, kolikrát ročně si dáte tresčí játra? Látky v nich podstatné je tedy třeba doplnit jinak.

celý článek zde


« zpět